Aanmelden Club Diabetes

Aanmelden Club Diabetes

Algemene informatie

Welkom bij Club Diabetes. Club Diabetes is een nieuw leefstijlprogramma. Het programma vindt je geheel in de Club-App. Het programma is gemaakt en staat onder toezicht van  een medisch team. Je huisarts wordt op de hoogte gebracht na je aanmelding. Bij de Club vind je ervaren buddy’s en een community waar (ex-)patiënten (en partners),  met type 2 diabetes elkaar kunnen vinden.


Doel is om door blijvende aanpak van je leefstijl, medicatie te kunnen afbouwen of zelfs stoppen, je beter en fitter te voelen en weer de regie terug te pakken over je eigen gezondheid.

Pilot Limburg

Eind maart is de Club gestart met een pilot met 4 praktijken uit Limburg en Brabant.

Het meedoen met het programma is voor patiënten uit deze praktijken gratis. Club Diabetes is een leefstijlprogramma en is geen vervanging van de zorg door je eigen huisarts of POH. Je blijft gewoon bij je eigen praktijk ingeschreven. Samenwerking met je huisarts is zelfs van belang, met name als je medicatie kunt minderen.

Als je niet aangesloten bent bij de 'pilot' praktijken en je wilt toch meedoen neem dan contact op via deze button;

Doel van Club Diabetes

Ons doel is om:

 • Goede leefstijl aanpak grootschalig en laagdrempelig toegankelijk te maken voor een grote groep mensen met type 2 diabetes.
 • We benadrukken dat met name ook de partners welkom zijn. Partners van mensen met type 2 diabetes zijn ook op zoek naar kennis, informatie en steun. Hier is vaak niets voor geregeld. Wij hebben er daarvoor om gekozen om de community ook toegankelijk te maken voor de partners.
 • Deelnemers kennis en inzicht te geven over hoe de eigen leefstijl en het eigen gedrag aangepast kan worden.
 • De aangepaste leefstijl blijvend te behouden door coaching en steun vanuit een patiënt community (dus andere deelnemers) en begeleiding door een buddy.
 • Hierdoor weer het gevoel te hebben baas te zijn over de eigen  gezondheid (dat je weer zelf achter het roer staat ).
 • Iedereen die lid is van onze community voelt dat hij of zij niet alleen staat; dat men het samen doet met anderen.
 • Dat deelnemers hierdoor in staat zijn hun diabetes te verbeteren, suikers en het gewicht te verbeteren en de medicatie te minderen of zelfs te stoppen.

Voor wie:

We richten ons op alle mensen met (pre)diabetes type 2 die:

 • Voldoende handig zijn om online tools te kunnen gebruiken zoals de app van Club Diabetes.
 • Ouder dan 18 jaar en jonger dan 80 jaar zijn.
 • Nu niet door een ander ziektebeeld in een ingewikkeld medisch traject zitten (bijvoorbeeld chemo traject).
 • Nu niet deelnemen aan een 'Keer Diabetes 2 Om' of gebruik maken van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) . Het is niet handig om meerdere programma's tegelijk te doen. Je bent wel welkom als een ander programma is afgesloten.

Wat houdt het Club-programma in?

Onze aanpak: Persoonlijke benadering

 • Grote community die lief en leed deelt in de weg naar leefstijlverbetering. Je vindt de anderen in de app van de club. Hier kun je samen chatten.
 • Persoonlijk contact met een buddy. Een buddy is een ervaringsdeskundige. Dat betekent gewoon iemand net zoals jij en ik, die ook diabetes heeft (gehad). Vaak heeft de buddy al winsten behaald op het 'leefstijlpad'. De buddy is om naar jouw verhaal te luisteren.
 • Via de app krijg je elke dag een filmpje van een professional. Luister en kijk bijvoorbeeld naar de prachtig filmpjes van Bas van de Goor of van Prof. Liesbeth van Rossum. Zij vertellen je over bewegen en het gevaar van een crash dieet. We brengen je zo op de hoogte van alle pijlers die belangrijk zijn bij diabetes: eten en drinken, bewegen, maar ook stress, slaap en omgeving. Op dit moment hebben meer dan 20 leefstijl professionals een filmpje gemaakt.
 • Weten door meten; in de app kun je veel verschillende waardes invoeren. Hier krijg je ook feedback op. Belangrijke diabetes waardes zijn:
  - gewicht
  - buikomvang
  - nuchter glucose
  - Hba1c
  - medicatiegebruik
 • Blogs van kaderarts Jacqui van Kemenade. Via korte blogs leer je meer over leefstijl en over wat diabetes precies is. In de app kun je zelf op zoek gaan naar wat jij interessant vindt.
 • Onder toezicht medisch team.

Concreet aanmelden en app

 • Meld je aan (met je huisarts of POH, maar je kan het ook alleen) via de website www.clubdiabetes.nl (als je niet al aangemeld bent).
 • Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail van je aanmelding.
 • Ook de huisarts krijgt een bevestiging van de aanmelding.
 • Onze secretaresse neemt contact met je op.
 • Je krijgt dan een code om de Club Diabetes app te downloaden.
 • Je gegevens worden veilig opgeslagen in deze extra beveiligde app. De app is Medmij gecertificeerd om speciaal medische data op te mogen slaan.

Club Community

Een belangrijk deel van Club Diabetes is de Club zelf. Een club krijgt pas meerwaarde als er meer leden zijn. In de Club-chat vind je anderen. Je kunt ‘stil’ zijn of je kunt uitgebreid de posts of blogs van anderen lezen. In de club wordt online lief en leed gedeeld. Het is dus ook mogelijk om deel te nemen onder een pseudoniem. Je mag je daar voorstellen, maar dit hoeft niet. Het zelf bloggen of delen van wat je bezighoudt mag, maar niets hoeft. In die zin is Club Diabetes geen vaststaand programma. Je kiest je eigen tempo en de eigen intensiteit van deelname.

Buddy

Belangrijk bij Club Diabetes: bij wie zoek je steun? Een enkele keer per jaar in de kamer van de dokter of de zuster? Of van die buddy, die al ervaring heeft met het aanpassen van zijn/haar leefstijl en de ups en downs kent? Binnen het Club Diabetes Programma kent je buddy de weg!

In de Club-app kun je een Buddy kiezen. Ook dit mag en is niet verplicht. Je buddy weet wat de uitdagingen zijn die ook op jouw pad komen. De buddy is je coach-maatje waar je altijd op terug kan vallen.

Als je een buddy kiest kun je met hem of haar een paar beeldbel gesprekken voeren. Zo kun je samen praten over de persoonlijke uitdagingen en doelen op leefstijl gebied. De buddy geeft nooit medisch advies maar praat met je vanuit zijn of haar eigen ervaring. De buddy’s van de Club zijn ervaringsdeskundigen en krijgen coaching en supervisie vanuit het medische team.

Als je de smaak te pakken hebt, kun je ook zelf op termijn ook buddy worden. Neem dan met ons contact op als je dit wil.

Rol van de huisarts

Na je aanmelding krijgt je huisarts een bevestiging hiervan. De huisartsen in de pilot werken samen met Club Diabetes. Ze hebben allemaal een informatie-avond gehad over wat de Club precies inhoudt. Ook is er informatie doorgestuurd naar de huisartspraktijk over hoe om te gaan met medicatie bij leefstijl- en voedingsaanpak.

Leefstijlaanpak kan heel effectief zijn. Als je dit heel consequent toepast kunnen de suikers enorm gaan zakken. Het is dan heel belangrijk dat de huisarts weet hoe fanatiek je bezig bent en dat medicatie op tijd wordt afgebouwd. We willen voorkomen dat deelnemers bijvoorbeeld rondlopen met een te lage bloedsuiker (hypo). Belangrijk is dus dat je goed contact houdt met je eigen huisarts en POH. Houd elkaar goed op de hoogte van de vorderingen en eventuele veranderingen in leefstijl in voeding.

Wat wordt er van je verwacht

Club Diabetes is geheel vrijblijvend. Toch zijn er wel een aantal verwachtingen. Hier volgen de minimale eisen.

 1. Opgeven via de website (www.clubdiabetes.nl) met invullen van het intakeformulier en het tekenen van dit document. Je kunt een foto maken van het getekende deel en opsturen naar de club via: info@clubdiabetes.nl.
 2. Als je wilt stoppen, meld je je af via: info@clubdiabetes.nl.
 3. Doorgeven en bevestigen bij de eigen huisartspraktijk als je mee gaat doen met de Club.
 4. Respectvol omgaan met de anderen in de Club-community.

Vertrouwelijkheid van je gegevens

Binnen de community kun je of met je eigen naam of een pseudoniem deelnemen.Alleen je buddy en het Club-team kennen je echte naam en e-mailadres.

Club Diabetes is een (online) plek waar je andere mensen vindt met diabetes type 2 en mensen die deze ziekte met hun leefstijl omgekeerd hebben. Je kunt leren van elkaars verhalen. Een soort online dorpsplein. Vertel hier jouw verhaal, vind hier je lotgenoten, en lekkere recepten. Vind de leefstijl die jou beter, vitaler en gelukkiger maakt. Maar bovenal, niet voor even, maar voor altijd en mét plezier!
En als het je gelukt is, dan mag je hier ook de ervaring en kennis delen die jou beter heeft gemaakt.

Iedereen die meedoet leert over:

 • Wat is diabetes?
 • Hoe pak je het aan?
 • Moet je op crash dieet?
 • Moet je nu wel of geen koolhydraten eten?
 • Kan ik nog wel lekker eten?
 • Moet ik nu heel veel gaan sporten?
 • .... en ga zo maar door.

Praktisch

Welkom bij onze Club Diabetes en we hopen dat je er veel van op gaat steken en erin slaagt je diabetes om te keren!