Brabantse worstenbroodjes keto stijl

Brabantse worstenbroodjes keto stijl

Recept van Cora Hoskens

INGREDIËNTEN
Voor de worstjes:

  • 550 g (bio) gehakt, met zo hoog mogelijk vetpercentage
  • 2 eieren
  • 1 – 1 1/2 tl Himalayazout, naar smaak
  • Gedroogde gemalen kruiden voor in gehakt:
  • 1/2 el elk van nootmuskaat en verse peper
  • 1/2 tl elk van gember, koriander, ui, knoflook, mosterdzaad, kurkuma, all-spice (= piment)

Voor het deeg:

  • 340 g geraspte Mozzarella kaas, of andere milde jonge kaas
  • 170 g amandelmeel
  • 4 el roomkaas
  • 2 eieren + 1 extra ei om te bestrijken
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl elk van uipoeder en knoflookpoeder
  • 3 tl wijnsteenpoeder of bakpoeder

STAPPEN

Voor het gehakt:
Meng het gehakt met de eieren, het zout en de kruiden. Maak een heel klein balletje van het gehakt en bak deze snel gaar in een koekepan of magnetron, zodat je kunt proeven of het gehakt op smaak is. Voeg anders extra zout of kruiden toe.
Verdeel het gehakt in 15 stukken en vorm een gehaktstaafje van elk balletje. Zet afgedekt weg in de koelkast of andere koele plaats.
Voor het deeg:
Meng de geraspte kaas, het amandelmeel en de roomkaas in een magnetronbestendige schaal. Verwarm 1 1/2 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 1/2 minuut.

Eventueel kun je het deeg ook mengen in een keukenmachine als je geen magnetron hebt of wilt gebruiken.
Klop ondertussen 2 eieren los met het zout en de kruiden.
Strooi het bakpoeder over het kaasmengsel en meng dit samen met losgeklopte ei totdat er een stevig deeg ontstaat.
Verdeel het deeg in 15 balletjes.

Voor de afwerking:
Leg steeds 1 tot 4 balletjes deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het deeg uit. Leg een gehaktstaafje op elk stukje deeg.
Als je net als ik een dicht worstenbroodje wilt, dan vouw je de buitenkanten over het gehakt. Rol dan het deeg over de lange zijde op en maak de naad goed dicht. Het deeg zit dan als een soort envelopje om het gehakt.
Of je laat de zijkanten open, zoals in het westen van Brabant gebruikelijk is. Rol de worstenbroodjes tussen je handen om ze mooi rond te maken.
Verdeel de worstenbroodjes over 2 bakplaten. Klop het extra ei los in een kommetje en besmeer daarmee de worstenbroodjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de worstenbroodjes ±20-25 minuten in de oven tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Zet ze eventueel nog even ondersteboven terug om de onderkant nog even te laten bruinen.
Laat ze afkoelen op een rooster of eet er meteen één warm. Smakelijk!

NOTITIES
Het recept is voor 15 worstenbroodjes
Piment kun je vervangen door een mix van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel
Vervang eventueel de genoemde gedroogde gemalen kruiden door 7 tl Zwolsche stoofkruiden van Euroma/Jonnie de Boer.
Tip 1: Het deeg uitrollen en om de worstjes vouwen gaat het beste als het deeg wat warm is. Warm het eventueel net voor het rollen even op in de magnetron. Let wel op dat je ze niet te lang erin zet, want anders krijg je gare kaas-amandel-balletjes.
Tip 2: Je kunt de worstenbroodjes prima in de vriezer bewaren en opwarmen in de oven. Leg ze dan bevroren in een voorverwarmde oven op 175 graden voor circa 15-20 minuten. Zelf even in de gaten houden en controleren, want elke oven is anders!