Wandelen! Zeggen Bas van de Goor, Rienk Dekker en Matthijs van der Poel

‘Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Toch betrekken dokters dat gegeven niet of nauwelijks in hun behandelingen. Dat moet anders. Bewegen is een medicijn. Het hoort in de koffer met therapeutische mogelijkheden die artsen hebben. Er bestaan wagonladingen bewijs dat bewegen helpt voorkomen dat aandoeningen ontstaan, verergeren of terugkomen en dat het herstel na ziekte bevordert.’
– Aldus Rienk Dekker, revalidatiearts en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en actieve leefstijl aan de Rijksuniversiteit Groningen

Rienk Dekker is initiatiefnemer om artsen te stimuleren ‘bewegen’ op recept voor te schrijven. Toch heeft Dekker niet helemaal gelijk in zijn stelling dat dokters het te weinig meenemen in hun behandelingen.
Tijdens het slenteren in de hal van de Huisartsbeurs in 2017, vergeet ik nooit meer het beeld van een actieve gestalte op een loopband. Het was Matthijs van der Poel, huisarts en oprichter van Looprecept. Hij kreeg het voor elkaar 15 minuten lang het publiek iets te vertellen over zijn initiatief, zonder buiten adem te raken. Hij is een inspiratie voor zijn patiënten en zijn collega’s, omdat hij doet wat hij predikt. Elke donderdag wandelt hij met zijn patiënten en hij schrijft, net als Rienk Dekker, bewegen voor op recept.
Wandelen is een sterk medicijn. De Bas van de Goor Foundation slaagt al jaren erin mensen met diabetes op de been te krijgen. Wat Bas betreft, met zijn volleybalploeg winnaar van olympisch goud, mogen artsen vaker wandelen op recept uitschrijven. En nog beter, wandelen in de natuur.

Wandelen in de natuur
Toen in de jaren tachtig de relatie tussen groen en gezondheid werd onderzocht, waren de resultaten zo opmerkelijk dat het tijdschrift Science (1984) er plaats voor inruimde. De Amerikaan Roger Ulrich liet zien dat patiënten die na een galblaasoperatie uitzicht hadden op groene bomen, sneller herstelden dan zij die op een stenen muur uitkeken.
Vooral het wandelen in de natuur kent veel gezondheidsvoordelen. In Schotland schrijven artsen al sinds 2018 een wandelrecept uit. Huisartsen beschikken over een lijst met activiteiten – zoals strandjutten en vogels spotten – die ze hun patiënten kunnen geven bij bepaalde gezondheidsklachten. En: groen ís goed. Onderzoek uit Wageningen toont aan dat contact met de natuur voor meer geluk zorgt en stress vermindert. Groen bevordert vitaliteit, creativiteit en stimuleert ontmoetingen tussen mensen.

Cijfers
• Brits onderzoek toont aan dat het ons goed doet wanneer we per week ten minste twee uur in bos, of een andere ‘groene’ omgeving verblijven.
• Gemiddeld besteden Nederlanders 115 minuten per week in de natuur
• Ruim de helft van de Nederlanders zou vaker de natuur in willen.
• Drie op de vier Nederlanders vinden dat artsen wandelen in de natuur mogen voorschrijven als medisch advies.
• Kinderen die in groene wijken wonen en spelen hebben vijftien procent minder vaak last van overgewicht.

Bewegen, en het liefst in het groen bewegen, is gezond. Het doet daadwerkelijk iets wat medicijnen ook kunnen, maar nog beter en zonder bijwerkingen.