Zaden- en pittencrackers met yacon

Zaden- en pittencrackers met yacon

Recept van Cora Hoskens

INGREDIËNTEN

Groenten en smaakmakers (totaal, schoongemaakt gewicht: circa 425 g)

  • 1 teen knoflook
  • stukje gember
  • 1 kleine ui
  • 75 g wortels
  • 1/2 rode (punt)paprika
  • 300 g yacon

Overige natte ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 10 g kokosvet

Zaden en pitten (in totaal circa 450 g):

  • 125 g lijnzaad
  • 100 g zonnebloempitten
  • 75 g sesamzaad
  • 75 g chiazaad
  • 75 g pompoenzaad

Overige droge ingrediënten:

  • 2 tl psylliumvezels
  • 1 1/2 tl K zeezout
  • 2 tl gedroogde sinaasappelrasp
  • 1 tl elk van sumak en venkelzaad
  • 1/3 tl elk van komijnpoeder, mosterdpoeder en verse peper

STAPPEN
Natte ingrediënten:
Maak knoflook, gember, ui, wortel en rode paprika schoon. Hak knoflook en gember fijn. Snipper de ui en snijd de rode paprika in kleine stukjes. Rasp de wortel grof of snijd het in hele dunne jullienereepjes.
Schil de yacon en snijd deze ook in jullienereepjes. Meng alles goed door elkaar.
Klop de eieren los en laat het kokosvet op een laag vuur smelten. Meng het met de groenten.
Droge ingrediënten:
Meng nu alle zaden en pitten samen met de overige droge ingrediënten.
Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Als het mengsel te droog is, kun je een paar tl water toevoegen tot het voldoende plakt.
Afwerken:
Laat dit minimaal een half uur staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
Smeer het bieten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.
Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat.
Bakken:
Zet de crackers ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 125 graden Celcius.
Draai de crackers om. Als het al lukt, breek ze dan op de snijranden af. Anders leg je de hele plak terug en breek je ze later.
Zet ze nog 45-60 minuten in de oven op 100 graden Celcius, of tot ze goed krokant zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: als sommige crackers nog net niet krokant zijn, kun je de oven uitzetten en deze crackers in de oven (met ventilator aan) verder laten drogen en afkoelen. Op het eind nog even de ovendeur op een kier zetten en de crackers helemaal koud laten worden.

Dit is een recept van Cora Huskens. We mochten dit met haar toestemming gebruiken. Op haar website staan nog meer geweldige recepten.
https://ketoenzo.nl