koud douchen

Dit is een artikel van: https://www.thebreathworkmovement.nl/blog/koud-douchen

Koud douchen komt met een waslijst aan gezondheidsvoordelen. Frisser, blijer, energieker, krachtiger, weerbaarder: het is logisch dat wanneer je er eenmaal aan begint, je snel niet meer zonder die koude straal kunt in de ochtend. Comfortabel wordt het nooit, maar je kunt het wel degelijk makkelijker maken voor jezelf. Hier is hoe.

De voordelen van koud douchen

Koud douchen wordt in eerste instantie makkelijker wanneer je beseft hoe blij je je lichaam en geest ermee maakt. Het heeft vele - wetenschappelijk bewezen - voordelen waar ieder mens van kan profiteren.  De belangrijkste op een rij:

  1. Het stimuleert de aanmaak van endorfine (zorgt voor een feel good feeling + een remmende werking op stresshormonen)
  2. Het zorgt voor snellere en betere afvoer van afvalstoffen
  3. Je krijgt meer afweercellen in je bloed
  4. Het bevordert je bloedcirculatie
  5. Het werkt tegen depressieve gevoelens
  6. Je voelt je weerbaarder en krachtiger
  7. Koud douchen helpt bij afvallen (stimuleert de aanmaak van bruin vet )

Kortom, een koude douche werkt als een power boost voor meer energie, gezondheid en geluk. Dat weet je gauw genoeg wanneer je eraan begint. Maar ja, waar begin je?

Koud douchen: hoe begin je eraan?

Een koude douche zal waarschijnlijk nooit je grootste hobby worden. Dat is ook niet vreemd: voor een menselijk lichaam is de kou een stressor. Het is iets waar we ons al dan niet bewust altijd voor zullen beschermen, met als simpele reden: overleven.

Als het als mens niet ‘natuurlijk’ is om te doen, evolutionair gezien, waarom zouden we het dan toch doen? De voordelen van de kou trotseren zijn uiteraard al genoemd. Die bonussen krijg je echter alleen wanneer je er goed en bewust mee omgaat. Je kunt als mens namelijk veel meer aan dan je denkt, als je maar weet hoe je jouw fysiologie kunt beïnvloeden.

Dé truc bij een koude douche: gebruik je ademhaling

Je adem is de afstandsbediening van je zenuwstelsel. Je hebt, door je adem bewust te sturen, direct invloed op wat er zich in jouw lichaam (en mind) afspeelt. Er is niets wat zo een direct en snel effect heeft, als het bewust inzetten van je adem. Gebruik die troef!

Hoe? Door bewust te vertragen.

Wat doet je lichaam als je plots een koude klets over jezelf heen krijgt? Juist: verkrampen, want je schrikt je dood. Je adem verkrampt mee: je zet je adem vast of gaat juist snel en kort ademen. En daar zit nou nét de truc: als je dat weet om te draaien, wordt koud douchen een eitje en haal je al die fijne voordelen er keihard uit.

Koud douchen of koud afdouchen: wat is beter?

De vraag die veel wordt gesteld: moet ik meteen onder de koude straal stappen, of volstaat koud afdouchen? Dat laatste is waar. Het is prima om eerst je ding te doen en aan het eind de kraan helemaal blauw te draaien. De gezondheidsvoordelen krijg je toch wel.

Het maakt bovendien niet gek veel uit hoe lang je onder de koude straal staat, blijkt uit dit onderzoek (2016, UMC) naar de effecten van 30 dagen op een rij koud douchen. Ze hebben voor deze proef vier groepen bekeken: een groep nam elke dag alleen een ‘normale’ warme douche, een andere groep douchte 30 seconden koud af, een groep 60 seconden en een groep 90 seconden.

Wat bleek? Het ziekteverzuim onder de mensen die elke dag koud afdouchen lag 29% lager dan bij de controlegroep die alleen warm douchten. De lengte maakte geen verschil, vanaf 30 seconden is er dus resultaat, net zoveel als bij 1,5 minuut. Ook al is het lastig hier keiharde conclusies uit te trekken, de uitkomsten zijn op z’n minst interessant.

Hoe te beginnen aan een koude douche? Een stappenplan

Ben je er klaar voor? Just do it. Het is uiteraard wennen in het begin, maar als je eenmaal om bent, wil je nooit meer terug. Hier een stappenplan voor koud douchen:

  • Neem een gewone, warme douche, doe alles wat je normaal ook doet.
  • Klaar met wassen? Begin dan langzaam de kraan richting koud te draaien, lauw is in eerste instantie prima.
  • Blijf 2 of 3 minuten onder de lauwe douche staan, terwijl je er langzaam en diep doorheen ademt.
  • Heel kalm ademhalen helpt aan alle kanten: het kalmeert je hoofd en verzachte alle gevoelens van ongemak. Most of all: hoe langzamer je ademt, hoe meer ontspannen je wordt, je leert zo dus om te ontspannen in de kou (stressor).
  • Adem langzaam en diep in door je neus, en blaas zo lang mogelijk uit door je mond. Langzaam in, nog langzamer uit. Steeds langzamer. Hoe trager je uitademing is, hoe beter jij controle hebt over jouw zenuwstelsel en de kou.
  • Draai elke ochtend de kraan een tikje kouder en probeer er elke dag een tikje langer in te blijven staan.
  • Je zult al snel merken dat het helemaal niet zo’n opgave bleek en dat je eigenlijk nooit meer anders wilt.
  • Als je eenmaal gewend bent, probeer eens hoe goed neuriën en zingen werkt onder een koude douche: hiermee vertraag je ook je uitademing, het je ontspant en je maakt er bovendien extra feel good hormonen mee aan. Het maakt koud douchen leuk!

Routine is essentieel bij een koude douche

Al die voordelen van koud douchen (gezonder, energieker en beter bestand tegen ziekten, infecties en stress) kun je alleen gaan plukken wanneer je er een routine van maakt. Eén keer koud douchen is leuk, een dagelijkse koude straal op je hoofd maakt het verschil.

Challenge yourself. Douche dertig dagen op een rij koud af en kijk hoe het voor je werkt. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen in de kou, zie het als een experiment. Je traint de flexibele werking van je zenuwstelsel, niet alleen op fysiek niveau maar ook mentaal. Daar heb je in je hele leven profijt van.

Je zult zien, het valt - uiteindelijk - reuze mee!