Zaden- en pittencrackers met rode biet

Recept van Cora Hoskens

INGREDIËNTEN
Natte ingrediënten:

  • 1 teen knoflook
  • stukje verse gember
  • 1/2 ui
  • 250 g rode biet, ongekookt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 10 g gesmolten kokosvet

Droge ingrediënten:

  • 100 g bruin of geel lijnzaad, of een combinatie van beide
  • 35 g sesamzaad
  • 80 g zonnebloempitte
  • 1 tl psylliumvezels
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • rasp van mandarijn of sinaasappel
  • 1 tl elk van sumak (bij ons tegenwoordig ook te koop bij de buurtsuper) en venkelzaad
  • 1/2 tl elk van komijnzaad, kaneel en versgemalen peper

STAPPEN
Maak knoflook, gember en ui schoon. Schil de rode bietjes. Op de foto staat ook een verdwaalde yacon, die per ongeluk tussen m’n bietjes terecht gekomen was en die ik pas bij het schillen herkende. Die heb ik er ook door gedaan.
Hak de knoflook en gember fijn. Snipper de ui heel fijn. Rasp de rode bieten of snijd ze in hele dunne julliennereepjes.
Meng nu alle natte ingrediënten in een kom.
Naar eigen voorkeur kun je (een deel van) het lijnzaad malen. Ik heb dat niet gedaan. Meng alle droge ingrediënten in een andere kom.
Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Als het mengsel te droog is, kun je een paar tl water (of eventueel versgeperst sinaasappelsap) toevoegen tot het voldoende plakt.
Laat dit minimaal een half uur staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
Smeer het bieten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.

Strooi er desgewenst nog wat pitten of zaadjes over. Dek het dan nog even af met het bakvel en rol er nog een keer overheen met de deegroller. Dat voorkomt dat deze pitjes er naderhand allemaal afvallen.
Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat.
Bakken
Zet de crackers ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 125 graden Celcius.
Draai de crackers om. Als het al lukt, breek ze dan op de snijranden af. Anders leg je de hele plak terug en breek je ze later.
Zet ze nog 45-60 minuten in de oven op 100 graden Celcius, of tot ze goed krokant zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: als sommige crackers nog net niet krokant zijn, kun je de oven uitzetten en deze crackers in de oven (met ventilator aan) verder laten drogen en afkoelen. Op het eind nog even de ovendeur op een kier zetten en de crackers helemaal koud laten worden.
NOTITIES
Ik maakte 3 bakplaten, maar het recept is aangepast voor 1 grote bakplaat.